I kroywara I

‘Waarmee kan je iets van jezelf verbranden: een zoektocht naar het niets?’, vraagt ik mijn ziel. Ik denk aan een term die ik ooit hoorde: KROYWARA. Dit is de benaming voor het proces waarin houtstapels, van onvoldoende verbrande boomstammen en takken, worden gemaakt en verbrand. Het is een ritueel voor het aanleggen van kostgrondjes. Deze naam verwijst naar  de beschadiging van de natuur met korte termijn effecten. De schade is beperkt, en het gebied waar dit gebeurd wordt door de verbrandingsresten vruchtbaarder. Ik herinner me deze term van vroeger. Wanneer ik als kind op vakantie bij grootouders ben en met hen naar hun kostgrondje mee mag, hoor mensen die term gebruiken. Nu maak ik ervan: “I KROYWARA I”. Dit is mijn proces, wat betekent: als ik met je meeloop, loop jij met me mee.

De idee van het meelopen mel elkaar kan je diepzinnig toepassen, zoals dodenverering. Of je past het toe in het dagelijks leven: anderen bijstaan voor zover je daartoe in staat bent. Je bent per slot van rekening mens bij gratie van collectiviteit. Eigenlijk kun je Kroywara beschouwen als de Afrikaanse filosofie Ubuntu (ik ben door wat jij bent) en het Maya begrip Inlakech (jij bent een ander ik en ik ben een andere jij). Met “I KROYWARA I” ervaar je dus een reis met je andere zelf, de dualiteit van je ziel. Je hebt als mens behoefte aan jezelf, maar tegelijk ook aan interactie met anderen.