De Samenvloeiing

Die kakkerlak zei me altijd al dat de plek waar ik graag alleen ga zitten een machtige is om contact te maken: vanuit mezelf, met anderen, moeder aarde en/of de hemel. Dan zit ruustig uit te kijken op de samenvloeiing van de Suriname- en de Commewijnerivier. Beide wateren houden vanaf hier de handen vast, om als eenheid over te gaan in zee. Hier kijk ik naar achter en naar voren in mijn eigen leven, soms verdwaald in mijn hoofd. Dan geniet ik te weinig van de schoonheid die de plek biedt.

In een tijdelijke atalier had ik ook een fantastisch uitzicht op het IJ, een voor Amsterdam belangrijke rivier. Toen was ik drie maanden in Nederland, mijn eerste keer in Europa. Dat ik er verdwaald van zou raken, had ik me niet voorgesteld. Na deelname aan een kunstfestival in Noordwijk belande ik bij Dedato. Hier heb ik twee maanden lang drie dagen in de week meegelopen. Stage lopen in een Nederlands bedrijf is niet verkeerd, dacht ik. Ik speelde een beetje en ontdekte nieuwe dingen, zoals Le Courbusier. Op de andere dagen probeerde ik aan de slag te gaan met schilderen in een bestemmingsloze ruimte van dat ontwerpbureau. Of ik bezocht musea, wat de Europese ervaring eigenlijk ‘zwaarder’ maakte. Ik werd geconfronteerd door al dat kunst snuiven. In dat tijdelijke atalier trok ik mij dan ook regelmatig terug. Maar het schilderen lukte echt niet. Vaak zat ik dan met een jointje om alle indrukken te verwerken of ik probeerde jointje-vrij braaf aan de cmputer te tekenen.

 

Enkele indrukken van de periode bij Dedato.

Toen ik weer een tijdje terug was in Suriname en ik weer lekker te Nieuw Amstedam zat, bij diezelfde samenvloeing, besefte ik dat ik in de war was. “Weet je wel wat je verder gaat doen?”, klinkt het. Wat op dat moment al vast stond, is dat ik die studie Infrastructuur van het Polytechnic College (PTC) zou laten. ‘Daarmee bevredig je jouw ziel niet.’ Dit geklets van EzinomraH, die kakkerlak in mijn hoofd, hield me bezig. ‘Ik vind niet wat ik zoek’, constateerde ik zelf. ‘Maak je niet druk. Wanneer ik terug kom, zul je het weten’. Dat fluisterde de vlinder van mijn hart me toe. Het is EdKe, mijn andere alterego. Twee tegenstaanders in me, waarvan ik vond dat ze eens moesten gaan samenwerken. ‘Kunnen jullie de rivieren op deze plek niet als voorbeeld gebruiken?’, vroeg ik me nog alleen maar af.

Op die plek vanaf waar die twee rivieren samen verder gaan, vroeg ik me ook af: ‘Wat dan..?’ Lang terug kwam ik hier op dagen waarop ik geen zin had om zoveel uren les te volgen op school. Omdat ik niet meer hoefde te spijbelen, was het de plek voor mijn persoonlijke reflecties geworden. Meestal heb ik iets bij me om de dialogen die mijn hoofd en hart voeren op te vangen. Die leiden mij misschien naar hun eigen samenvloeiing.